maanantai 7. toukokuuta 2012

Ruokapohdiskeluja

Jestas sentään... Kävin viikko sitten kirjastossa ja käsiini osui Mats-Eric Nilssonin kirja Aitoa ruokaa. Huh, mitä tekstiä... Siinä haukutaan teollisesti valmistettu ruoka aivan lyttyyn, syystäkin!!!!! Kirja on niin hyvin kirjoitettu ja suomennettu, ettei sitä malta laskea käsistään. Se laittaa pohtimaan omia ruokavalintoja, vaikka mielestäni syönkin terveellistä, vähälisäaineista, puhdasta ruokaa.

Olen aina pitänyt kotiruuasta, olen tottunut siihen lapsesta saakka, Kiitos äidin kotiruokien. Eineshernekeitto tai maksalaatikko ei ole koskaan maistunut. Kouluruuat jätin järjestään syömättä teini-iässä, aikuisena söin useamman vuoden laitosruokaa, kunnes säästösyyt laskivat ruuanlaadun ala-arvoiseksi. Silloin siirryin itsetehtyyn ruokaan.

Syön joka päivä itsetehdyn lämpimän ruuan, tänään ratatouillea ja broileria. Voisi kuvitella, että hyvin vähän lisäaineita. Ratatouillessa niitä ei paljoa olekaan, mutta broilerissa senkin edestä. Ostin nimittäin tavoistani poiketen valmiiksi marinoitua. Pyyhin kaupan marinadin pois ja kuorrutin kanat kaupasta ostetulla pestolla. Hyvää oli, mutta...

Muistelen lapsuudesta kaipauksella vastalypsettyä, lämmintä, rasvaista maitoa, silti kaadan lasiini tavallista rasvatonta maitoa. Olen joskus maistanut luomumaitoa ja todennut sen maistuvat aivan erilaiselta, melkein lapsuuden oikealta maidolta. Silti ostan aina sitä halvinta. Nilssonin kirjaa lukiessa pohdiskelen, että josko sittenkin siirtyisin luomuun.

Monen valintani taustalla on raha. Kun sitä ei ole ylimääräistä, niin se ratkaisee monia valintoja. Maalla-asuminen, itsekasvattaminen ja säilöminen tuo kuitenkin uusia ulottuvuuksia puhtaaseen lisäaineettomaan ruokaan. Koko talvena en ole ostanut kaupan mehuja, vaan nautiskellut itsetehdyillä viinimarja- ja raparperimehuilla, syksyllä riitti leivänpäälle itsesäilöttyjä etikkakurkkuja, jne... Kasvattamalla ruokaa itse, hankkimalla kaupasta edullisia sesonkituoretuotteita säästän ruokamenoissa, joten voisin aivan hyvin siirtyä vähitellen muissa elintarvikkeissa, ainakin maito- ja lihatuotteissa, luomuun. Katsotaan miten käy

1 kommentti:

  1. Samoja asioita täälläkin mietitään. Luomumaito ja luomutomaatit ovat todellakin paremman makuisia kuin tavalliset. Jotain outoa on tavallisessa ruuassa esim. maito ei pilaannu ylipäiväisenäkään. Luomu sen sijaan ei kestä yli päiväyksen kauaa vaan happanee niinkuin maidon pitääkin.
    Yle ykkösellä on muuten juuri menossa karmiva dokkari jenkkiläisten ruokateollisuudesta. Ohjelma tulee uusintana la 12.5 klo 12.35

    VastaaPoista